Grote plannen voor het Oostwende College
4 oktober 2024
Er ligt een prachtig plan op de tafel waar we aanschuiven. De middelbare school uit Bunschoten ontwikkelt zich zo hard dat het moet gaan uitbreiden. We gaan in gesprek met Jeroen Waardenburg, directeur van het Oostwende College.
Jeroen, fijn dat we aan mogen schuiven. Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van het Oostwende College?
“De afgelopen jaren heeft het onderwijs op het Oostwende College zich in rap tempo ontwikkeld”, vertelt Jeroen. “De periode dat wij alleen maar mavo-onderwijs op de Talmastraat (Sytwende) aanboden, ligt inmiddels ver achter ons. Wij zijn een brede school waar leerlingen van vmbo-basis tot en met havo hun eindexamen kunnen doen en bieden zelfs vwo in de onderbouw aan. En dat met goede resultaten en grote tevredenheid van ouders/verzorgers en leerlingen”, vertelt hij trots.
“Daarbij is ons ‘ondernemend onderwijs’ ook volwassen geworden. Leerlingen leren in de onderbouw om projectmatig te werken aan levensechte opdrachten. Met de vaardigheden die ze hier opdoen, kunnen ze in de bovenbouw op alle niveaus een praktisch programma of vak kiezen. De leerlingen van vmbo-basis en kader, vinden de ondernemendheid terug bij het profiel Dienstverlening en Producten (D&P), voor vmbo-tl hebben we Technologie en Toepassing (T&T) en vanaf volgend jaar ook Economie en Ondernemen (E&O), voor de havo ontwikkelen we als pilotschool een nieuw vak (PPmG). Deze vakken zijn doorspekt met buitenschoolse activiteiten waarbij leerlingen technologische en/of economische vaardigheden inzetten om ‘echte’ problemen van ondernemers/verenigingen/stichtingen op te lossen. Elk op hun eigen niveau. Zo leren onze leerlingen zichzelf en de wereld kennen en kunnen ze bewust kiezen. Met deze vakken lopen wij als school voorop!”.
Ik heb vernomen dat jullie ook maatwerk leveren aan de leerlingen. Kun je daar iets over vertellen?
“We zijn druk bezig om een volwaardig ondersteuningsprogramma te ontwikkelen. Leerlingen in de onderbouw krijgen, indien nodig, al extra lessen in de basisvaardigheden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld leesvaardigheid of rekenen. Daarnaast bieden we ook huiswerkbegeleiding. En dit allemaal onder schooltijd. Voor onze bovenbouw breiden we in de toekomst onze vakinhoudelijke bijles mogelijkheden uit. Zo krijgt iedere leerling het maatwerk dat hij/zij verdient.”
Past dit nog in het huidige gebouw?
“Hoewel we inhoudelijk voorop lopen, geldt dit niet voor onze huisvesting. De ontwikkelingen vragen om aanpassingen en uitbreiding van het gebouw. De afgelopen jaren heeft het bestuur van de school dan ook intensief overleg gevoerd met de gemeente. In dit overleg werd duidelijk dat het Oostwende College recht heeft op flink wat meer ruimte (500m2). Samen met Bureau Bos, hebben we een co-creatie traject gestart om te bekijken hoe we deze ruimte zo goed als mogelijk kunnen benutten. Hierbij waren docenten, onderwijs ondersteunend personeel en ouders betrokken. In een later stadium betrekken we ook leerlingen en bedrijven hierbij.”
Vorige week hebben jullie bezoek gehad van de raadsleden. Wat was de aanleiding?
“De aanleiding is een onderzoek wat vanuit een motie is ontstaan. In de raadsvergadering van 18 april is door de gemeenteraad een motie ingediend waarin de gemeente is verzocht om een onderzoek te doen naar de geschiktheid van de oude Calvijnschool als uitbreiding. De gemeente heeft dit onderzoek gedaan en een rapport geschreven voor de raad. We wilden graag de raad ontmoeten om toe te lichten waarom een verbouwing van ons huidige gebouw wat ons betreft de goede optie is. Op woensdag 25 september was het zo ver. We kijken terug op een mooie avond waarbij we onze plannen hebben kunnen toelichten en de knelpunten hebben kunnen laten zien. Ook hebben we een mooi gesprek gehad over de toekomst van het voortgezet onderwijs in de gemeente Bunschoten.”
Het gebouw van Het Talent wordt genoemd als tijdelijke oplossing. Kun je daar iets over vertellen?
“Wat ons betreft een prima optie voor tijdelijke huisvesting. Als we namelijk gaan verbouwen, zal een deel van ons gebouw onbruikbaar zijn om les in te geven. Tegelijk willen we het onderwijs professioneel door laten gaan. We maken hierbij slimme keuzes, zodat het pendelen voor leerlingen en collega’s een zo klein mogelijke impact heeft.”
Wat is voor jullie de hoofdreden van een verbouwing?
“Als school combineren we kwalitatief theoretisch onderwijs, met vernieuwend en praktisch onderwijs. Ook bieden we maatwerk. We onderzoeken wat onze leerlingen nodig hebben om een stap verder te komen en bieden dit vervolgens aan. Dit vraagt om een mooie mix van praktijkvoorzieningen, waar leerlingen hun creativiteit en technologisch talent kunnen gebruiken en meer traditionele lokalen voor vakken als wiskunde, Nederlands en biologie.”
Jeroen vervolgt: “We hebben voor ogen dat een verbouwing een school oplevert wat ook aan het dorp laat zien wat er aan de binnenkant allemaal voor moois gebeurt. Meer ruimte om de leerlingen maatwerk te bieden en vooral… prachtige praktijk- en technologische voorzieningen voor al onze leerlingen! Dit zorgt ervoor dat ons gebouw weer net zo modern is als ons onderwijs. De plannen kunnen alleen met een uitbouw gerealiseerd worden. ”
Kun je al iets vertellen over de looks van een vernieuwd gebouw?
“Het zal wat ons betreft een mix van nieuwbouw en uitbouw. Daarnaast wordt de huidige locatie heringericht. Voor de inrichting van de lokalen gaan we in gesprek met (technische) bedrijven uit ons netwerk om er samen iets moois van te maken! We staan te trappelen om eraan te mogen beginnen.”
