Oostwende College behaalt het certificaat Welbevinden!

Oostwende College behaalt het certificaat Welbevinden!

26 november 2024

Het Oostwende College is een échte Gezonde School, als groeiplaats voor een gezonde en vitale samenleving. Een Gezonde School kenmerkt zich door gezondheidsthema’s structureel aan te pakken op gebied van educatie, schoolomgeving, signalering en beleid. Werken aan een gezonde leefstijl via onderwijs loont! Leerlingen die lekkerder in hun vel zitten, presteren beter. Het Oostwende College heeft, naast het certificaat Middelenpreventie, nu ook het certificaat Welbevinden ontvangen.

Hoe besteedt de school hier aandacht aan? 

Het Oostwende College hecht waarde aan versterkt mentoraat: een intensievere en meer gestructureerde vorm van mentoraat, gericht op het bieden van extra ondersteuning aan leerlingen. Een mentor heeft intensief contact met zowel de leerling als de ouders. In de mentorlessen is er structureel aandacht voor studie- en sociale vaardigheden. Het plan Sociale Veiligheid is leidraad voor de aanpak van onder andere pestproblematiek en verkeerd gebruik van sociale media en de school hanteert een pedagogisch kader met een omschrijving van gewenst leerling- en docentgedrag.  Het Oostwende College werkt met de MAZL methodiek: Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen. Deze aanpak is gericht op meer aandacht en zorg voor de leerling in geval van verzuim. Alle medewerkers die veel te maken krijgen met verzuim hebben deze training gevolgd. 

Welbevinden is een belangrijk thema en daarom begint het schooljaar met een goede introductieactiviteit, waarbij veel aandacht is voor groepsvorming. Daarnaast wordt het leerlingvolgsysteem CITO Leerling in Beeld ingezet. Hierdoor krijgen docenten en mentoren, naast zicht op basisvaardigheden,  ook zicht op het sociaal-emotionele functioneren en de leer-werkhouding. Zo kan beter maatwerk geleverd worden in de begeleiding van onze leerlingen.

Boukje van Eeken (schoolleiding Oostwende College) vertelt: “ Ik ben er trots op dat wij, als kleinschalige brede school, dit voor elkaar krijgen. We werken met enthousiaste en betrokken mentoren, vakdocenten en ondersteunend personeel. Welbevinden is een thema dat ons na aan het hart ligt. We hebben een hoge ouderbetrokkenheid en korte lijnen met ouders. Dat biedt ons de gelegenheid om adequaat op signalen te reageren, waarbij steeds meer aandacht is voor preventieve maatregelen. Daarin werken we ook nauw samen met de GGD en De Boei. Daarbij blijven we oog houden voor wat nog verbeterd kan worden. “

Sinds vorige week is op het Oostwende College ook het Huiskamerproject weer van start gegaan. Leerlingen ontmoeten elkaar op ontspannen wijze en doen onder begeleiding van medewerkers mee aan leuke activiteiten. Het gaat hierbij om ontmoeting en verbinding om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. “Leerlingen in de onderbouw konden al gebruikmaken van ons middagprogramma voor ondersteuning bij de basisvaardigheden, huiswerkbegeleiding of leren leren. “Nu kunnen leerlingen ook terecht in de Huiskamer om door middel van spel en plezier leerlingen te ondersteunen bij sociale vaardigheden, contact maken met leeftijdsgenoten en het versterken van assertiviteit en taalontwikkeling.”

“Het behalen van het themacertificaat Welbevinden voelt voor ons als een erkenning van alles wat we al doen en nog van plan zijn te gaan doen. Maar het is vooral een stimulans om structureel en goed onderbouwd het thema welbevinden op de agenda te houden.“ 

Het programma Gezonde School is een unieke samenwerking tussen de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het RIVM en GGD GHOR Nederland.