Het Oostwende College staat voor ondernemend leren. Het ontwikkelen van door ons centraal gestelde (ondernemende) vaardigheden, zoals bijvoorbeeld samenwerken, initiatief nemen, reflecteren en jezelf presenteren, gaan hand in hand met kennisoverdracht. Leerlingen komen op elk niveau in aanraking met het bedrijfsleven en de instellingen in Bunschoten-Spakenburg
Ondernemend leren krijgt niet alleen in de lessen vorm en inhoud, maar zeker in de LeerWerkTijd (LWT). Leerlingen worden uitgedaagd om werk te maken van ondernemend leren, waarbij zij door mensen binnen en buiten school begeleid worden. Dit komt tot uiting in projecten, gastlessen, workshops, excursies, bedrijfsbezoeken en stages. En in de havo bovenbouw op het International Business College (IBC).
De manier van werken in de LWT is anders dan in de reguliere lessen. Van de leerlingen verwachten wij dat ze zelf initiatieven en verantwoordelijkheid nemen. Leerlingen
worden niet alleen beoordeeld op het resultaat van hun werk, maar ook op de manier waarop ze gewerkt hebben. Met dat doel wordt een portfolio aangelegd, een digitale map waarin wordt vastgelegd welke competenties en vaardigheden de leerlingen ontwikkeld hebben.
Leren door te doen! Alle leerlingen uit het tweede leerjaar gaan ieder jaar op snuffelstage met het doel zich te oriënteren op een studierichting. Leerlingen uit klas 3 en 4 basis en kader zijn een half jaar lang een dag in de week op een beroepsgerichte stage.
De havisten maken actief werk van ondernemend leren op het Oostwende College. Zij volgen het International Business College (IBC) waarbij een dag per week besteed wordt aan ondernemendheid, competentieontwikkeling, de vervolgstudie en de toepassing van de talen Engels en Duits. Inclusief stages, excursies, het bezoeken van bedrijven en instellingen, lezingen en workshops. Ook het profielwerkstuk is onderdeel van IBC. Doel van deze vorm van leren is dat de leerling uitgedaagd wordt om beter te presteren, om ondernemendheid te genereren en om tot een passende keuze te komen in het hbo. Het IBC levert de leerlingen een erkend IBC-certificaat en -diploma op, bovenop het havodiploma. Het officiële certificaat is ondertekend door het Ministerie van Economische Zaken.
Vanaf 1 augustus 2015 zijn wij officiele IBC-school, volgens het Europees erkende onderwijsconcept 20-80learning.
Lees er alles over op 20-80learning.nl/IBC.